Leeswijzer

De najaarsnota is bedoeld om verantwoording af te leggen over het financieel beheer en beleid in het lopende begrotingsjaar, zoals dat door de raad is bepaald door middel van de vaststelling van de programmabegroting, de uitvoeringsagenda en de overige begrotingswijzingen die gedurende het begrotingsjaar zijn vastgesteld. Deze verantwoording wordt in de najaarsnota afgelegd door per programma te rapporteren over de voortgang en de uitvoering van het voorgenomen beleid en voorgenomen investeringen.

Daarnaast wordt de najaarsnota gebruikt om tijdens het lopende jaar te kunnen bijsturen, zowel in beleidsmatig als in financieel opzicht. Hierdoor kan op basis van de per 1 september jl. bekende informatie een indicatie worden gegeven van het te verwachten jaarrekeningresultaat.

De kaderstellende rol van de gemeenteraad

De gemeenteraad geeft het college financiële en inhoudelijke kaders mee voor het beleid en de uit­voering daarvan. Het uitgangspunt voor deze kaderstellende rol is het Hoofdlijnenakkoord 2018-2022. Deze agenda bepaalt in hoge mate de inhoud van de verschillende documenten die onderdeel uitmaken van de jaarlijkse begrotingscyclus: de kadernota, de programmabegroting, de najaarsnota en de jaarstukken. De kadernota is een uitwerking van deze bestuurlijke agenda en is een koersbepalend document met financiële en inhoudelijke kaders voor het daarop volgende be­grotings­jaar. De programmabegroting is een nadere concretisering van de voornemens uit de kader­nota. De programmabegroting is een wettelijk voorgeschreven document waarmee de gemeenteraad het college van de gemeente Pijnacker-Nootdorp autoriseert tot het doen van uitgaven voor bepaalde doeleinden. Na vaststelling van deze begroting geven de kadernota en de najaars­nota tussentijds een over­zicht van de stand van zaken van de uitvoering van beleid en de fi­nanciële stand van zaken. Tenslotte wordt in de jaarstukken verant­woording afgelegd over het ge­voerde beleid en het financiële beheer.

Leeswijzer

In hoofdstuk 1 wordt een cijfermatige samenvatting gegeven van het te verwachten rekeningresultaat, verloop reserves en voorzieningen, investeringsplanning en kasstroomoverzicht. Hoofdstuk 2 geeft per programma de voortgang van de uitvoeringsagenda 2018-2022 aan. De voortgang van de uitvoeringsagenda wordt met behulp van een programmamonitor aan de raad gerapporteerd. Sinds een aantal jaren is deze monitor integraal onderdeel van de P&C-cyclus.

In 2019 bevatte het de uitvoeringsagenda 136 activiteiten (opgaven vanuit de begroting), verdeeld over negen programma’s. In de stand van zaken van de uitvoeringsagenda wordt het zogenaamde ‘verkeerslichten model’ toegepast en krijgt iedere activiteit dus 1 van de 5 onderstaande kleuren mee. De verklaring van de kleuren is als volgt:

blauw: gerealiseerd/vervallen/afgedaan

groen: loopt conform planning

geel: vertraagd door externe oorzaken

oranje: vraagt aandacht

rood: crisis

De laatste keer dat over de voortgang van de uitvoeringsagenda werd gerapporteer was in de Kadernota 2019. In deze Najaarsnota 2019 wordt de laatste stand van zaken (tot september) gegeven. 30 % van de activiteiten is gerealiseerd en iets minder dan de helft van de activiteiten loopt conform planning. In totaal wijkt er 27 % af van de status groen en blauw, waarvan 17% is vertraagd door externe oorzaken en 10% van de activiteiten aandacht vraagt.

Tenslotte wordt in hoofdstuk 3 gerapporteerd over de ontwikkeling van de algemene uitkering. Tevens worden in dit hoofdstuk de baten en lasten per product, de begrote investeringsbudgetten en het verloop van de reserves en voorzieningen toegelicht.